Nieuwsbrief JRG. 9 no.1 januari 2013

Het team van de Gummarus wenst u allen prettige kerstdagen en een gezond 2013

 

De kalender: zie schoolagenda

 

Voorleesontbijt op 23 januari                      

Op woensdag 23 januari 2013 gaat de campagne van de nationale voorleesdagen van start met Het Nationale Voorleesontbijt.

Natuurlijk doen wij daar ook weer aan mee. Voorlezen is belangrijk omdat het goed is voor de taalontwikkeling en het vergroot de woordenschat. Praten over een verhaal of illustratie stimuleert de fantasie. Kinderen herkennen situaties en emoties uit hun eigen leven en leren de emoties onder woorden te brengen. Kinderen aan wie vaak wordt voorgelezen, hebben later minder moeite om zelf te leren lezen.

Op woensdag 23 januari nemen alle leerlingen hun ontbijt mee naar school en daarnaast hun normale fruit en drinken voor de pauze. We handhaven de gewone schooltijden.

We wensen onze leerlingen alvast smakelijk eten en veel luisterplezier!

 

Voorleeskampioenschap:

Ik ben Birgit van Bavel ik ben 12 jaar, zit in groep 8a van de Gummarus en ik heb meegedaan aan de voorleeswedstrijd. Een wedstrijd die op zoek gaat naar de Nationale Voorlees Kampioen van 2013. Van onze school deden Bas Eversdijk, Fleur van Dijk, Ziggy Adamo en Birgit van Bavel mee.

Dit jaar hebben ze de wedstrijd speciaal gehouden omdat de voorleeswedstrijd twintig jaar bestaat! Wat houdt de voorleeswedstrijd in? Je begint in je klas, als je daar de meeste stemmen hebt, ben je klassenkampioen. Nu ga je tegen de andere klassenkampioenen strijden voor de schoolkampioen. Om kampioen van de school te worden ga je bij alle groepen langs om voor te lezen, de klas waar je bij voorgelezen hebt gaat als je klaar bent stemmen.  Dan ga je voor een aantal juffen en meesters voorlezen en die kiezen uiteindelijk wie de kampioen van de school wordt. Daarbij heb ik gewonnen. Vervolgens ga je naar de plaatselijke wedstrijd, dan voor de provinciale. En als je daarbij wint ga je naar de landelijke finale. Nu ben ik me aan het voorbereiden op de plaatselijke voorronde. Ik vond het leuk om  bij mijzelf in de klas voor te lezen maar ook om voor anderen voor te lezen.

Ik ben  nu kampioen van de Gummarusschool en misschien word ik het wel van heel Steebergen, of van Noord-Brabant? Of misschien wel van Nederland? Ik ga er helemaal voor op 12 januari 2013. Dan ga ik strijden om kampioen van heel Steenbergen te worden. Ik heb er al reuze veel zin in!

Veel voorleesgroetjes van Birgit van Bavel.

Gevonden:

–          Sleutelbos met zwart sleutelkoord waarop staat: www.ableton.com

–          Kingston usb stick, datatravelerG2, 4GB

 

Markiezenhof

Ik en de klas zijn dinsdag naar een atelier gegaan.

En daar hadden we een quiz gedaan.

Daar bij hadden wij  alles over schilderen geleerd.

Eerst moet je een idee hebben.

En dan moet je naar de vorm denken.

En dan aan de kleuren.

En je moet materiaal hebben.

En we zij naar het Markiezenhof geweest.

Daar gingen we een speurtocht doen.

Met allemaal vragen die je moest beantwoorden.

En daar was ook nog een kermis.

Hoe de kermis is ontstaan .

 

In de auto met ouders en kinderen op weg naar Iwaz.
 Die gaf ons een warm welkom en had een spanend geheim over zijn vakantie.
Toen hij klaar was met vertellen mochten wij de schilderijen  bekijken.
Toen gingen wij vragen stelen.
De quiz was ook leuk.
Toen gingen wij  te voet naar het Markiezenhof .
Toen ging een mevrouw uitleggen wat wij gingen doen.
Er waren vil verschillende zalen.
En er waren ook verschillende schilderijen.
We moesten de schilderijen zoeken  en stickers die er bij horen op plakken.
Maar wij hadden weinig tijd om dat te doen.
Er was ook nog een verhaal over vroeger en een spookhuis in een miniatuur kermis  [zaal]
Verslag van Sjors

 

Ik ben met de klas naar het Markiezenhof geweest en bij een atelier.

Bij kunstenaar Iwaz ontdekte we een geheim.

Dat geheim was niet zomaar een geheim het was het geheim van de kunst. Je hebt nodig om een schilderij te maken, een iede en matrieaal en nog andere dingen. Op het laatst deden we een quis.

Wij wonnen met 18 punten. Daar na gingen we naar het Markiezenhof daar heb je verschillende zalen.

Toen gingen we een speurtocht doen.

Je moest allemaal plaatjes zoeken en stickers plakken. We zijn ook naar de mini kermes geweest en in het spookhuis. Toen gingen we terug dat was jammer.

 

Serious Request

Vrijdagmiddag hebben we alle flessen gesorteerd en weg gebracht (wat waren het er veel!!!!!!!!!!!!!!!!!!) Totaal heeft dit het mooie bedrag van € 110,20 opgebracht

 

Kanjer Training

In groep 7b

Gummarusschool heeft sinds een paar jaar kanjer training en de bedoeling van deze taak is om iemand anders te vertrouwen en dat er niet gepest wordt. In groep 7b hebben we ook veel  oefeningen gedaan zoals buiten met waterballonnen, met een duo over tafels lopen, soort kringoefeningen en nog veel meer. De bedoeling van de oefeningen is dat we met iemand die je vertrouw bijvoorbeeld over tafels loopt met je ogen dicht en dan andersom, maar we hebben ook over iemands kleding gepraat. En ik vind het super goed dat we kanjer hebben want veel kinderen worden weleens gepest en ook geplaagd en dat is namelijk niet leuk, dus wij willen dat het gepest stopt!

Anastasia

 

Wij zijn druk bezig geweest met  kanjer zoals: 

Op de tafel gelopen

Water ballonen overgegooid

Over kleding gepraat en nog veeeel meer

Op de tafel lopen  was bedoeld om elkaar te kunnen vertrouwen,  want je moest met een maatje een hand vasthouden  en dan moest een maatje met gesloten ogen over de tafels lopen. Waterballonen was een oefening  om elkaar te leren kennen. Het liggen op andermans benen was heel leuk want het doel was vier kinderen  op elkaars benen in een vierkant te liggen  en vier kinderen moesten krukken onder de andere weg trekken en die kinderen moesten blijven staan.

Groetjes Jacco

 

Beste ouders,

In groep 7b hebben we al veel kanjer les gehad. Over het verschil tussen pesten, klieren en plagen. En we hebben op tafels gelopen en je mocht natuurlijk niet vallen dus je moest je maatje vertrouwen die je de weg wees of een hand gaf. Ook hebben we het over kleding gehad: of je het droeg omdat het lekker zat of zodat andere kinderen het niet stom vonden. maar hier in deze klas word niet gepest. We deden ook iets geks. We gingen onder elkaar hangen. Je gaf jezelf ook punten. We gingen elkaar interviewen. En we leerden wanneer je elkaar wel en niet kan vertrouwen. In onze klas kan je elkaar goed vertrouwen.

Vriendelijke groeten namens groep 7b…

Ps. Wij vinden vertrouwen belangrijk! En we zijn eerlijk.

Groetjes Renée

 

De laatste tijd  zijn we druk bezig geweest met allerlei kanjeroefeningen. We hebben onder anderen : over tafels gelopen met een partner met onze ogen dicht. En we hebben het verschil besproken tussen Pesten en plagen .

En we hebben gepraat over hoe we ons voelen in onze kleding . We hebben met 4 kinderen op  krukken gelegen , en dan elkaars handen vast gepakt en vervolgens de krukjes er onder uit geschoven ,en blijven hangen .

We hebben ook punten gegeven over de klas en de juf . Dit ging vooral over onze eigen mening . We hebben een invul lijst gemaakt met een maatje . Ook hebben we gepraat over Wanneer we elkaar kunnen vertrouwen of niet. En we hebben in de zomer waterballonnen over gegooid om elkaar beter te leren kennen .

Geschreven  door : Serella

 

Groep 7b heeft veel kanjer oefeningen gedaan.  We hebben over de tafels gelopen met een partner en met de ogen dicht, over kleding hoe je er ook uit ziet iedereen is gelijk, met waterballonen overgegooid, eigen mening gegeven, over  pesten en  plagen. Invullijst gemaakt over elkaar, wanneer je elkaar kunt vertrouwen en punten over jezelf geven. Kanjer is belangrijk omdat je je kunt uiten aan de klas en als je je niet fijn voelt vertrouw je de kinderen in de klas en je kunt het dan zeggen tegen de kinderen, dat is natuurlijk heel fijn.                                                Groetjes Fleur

 

 

 

Kanjerles in groep 1/2 D

Het vijfde verhaal van Max:

Max laat zien dat je een gekleurde pet, in deze les betreft het de gele pet, kunt veranderen naar een witte. Zodat je een kanjer wordt. We hebben zelfs een eigen kanjerlied gezongen, zodat je door de muziek ook voelt dat je niet bang hoeft te zijn. “Als ik dat hoor, ben ik niet bang zegt Max.”

 

Kanjers kunnen heel goed samenwerken en wanneer kun je goed samenwerken: als je elkaar vertrouwt! Daarom zijn wij de afgelopen dagen bezig geweest om het kind van de dag op te tillen. Hierbij gaat het kind van de dag op een mat liggen en kiest  een 9-tal kinderen uit om hem/haar op te tillen.

De kinderen in deze klas zijn echte “kanjers”, ze hebben zelfs de juf opgetild.

Als afsluiting van de les hebben we de kinderen een kanjermuts op laten zetten, en daarbij zijn ze trots en stevig gaan staan. Zodat ze ook werkelijk voelen wat het is om een kanjer te zijn.

 SEEF:
Wat maakt kinderen kwetsbaar in het verkeer?

Kinderen zijn geen minivolwassenen. Kinderen zijn in ontwikkeling. Ze kunnen dingen nog niet, bijvoorbeeld gevaren inschatten en uit de ooghoeken kijken. Ook kunnen ze nog niet goed horen waar geluiden vandaan komen. Kinderen hebben een langere reactietijd dan volwassenen en ze kunnen niet alles wat ze hebben geleerd meteen foutloos toepassen. Kinderen spelen altijd en overal en ze handelen impulsief. Daardoor doen ze onverwachte dingen. Daar kunnen ze niets aan doen, het hoort bij hun leeftijd.

 

Wat kunnen kinderen (niet) in het verkeer?

Kinderen zijn klein en kunnen niet over een auto, een struik of een kliko heenkijken. Ze missen het overzicht dat volwassenen wel hebben.

Kinderen hebben een beperkt besef van gevaar. Kinderen kunnen snelheden niet goed inschatten. Vooral jongens kunnen daardoor plotseling vlak voor naderende auto’s oversteken.

 

Dat betekent dat kinderen:

Soms onverwacht oversteken, bijvoorbeeld als ze een vriendje aan de overkant zien

Niet altijd voorrang verlenen als dat eigenlijk zou moeten

In hun spel plotseling de weg op kunnen rennen

Soms van achter een obstakel kunnen opduiken

Op de fiets onverwachts kunnen uitwijken of af kunnen slaan zonder richting aan te geven

 

Hoe kunt u rekening houden met kinderen?

Haal kinderen in met een veilige afstand en snelheid

Rijdt stapvoets in woonerven en houdt u ook in 30km zones aan de maximum snelheid

Nader kruispunten rustig, dan heeft u tijd om op onverwachte situaties te reageren

Wees voorbereid op onverwachte acties van kinderen: kijk nog een keer extra als u in de buurt van de school of van een schoolroute komt

Breng zelf uw kinderen met de fiets of lopend naar school

 

Onderstaand vindt u globale richtlijnen van wat kinderen op welke leeftijd (niet) kunnen.

Dit verschilt natuurlijk per kind, maar overschat ook uw eigen kind(eren) niet.

Vanaf ± 3 jaar kunnen kinderen lopen (wandelen) en gelijktijdig hun aandacht richten op andere dingen.

Tot ± 4 jaar is rennen een probleem, vooral als er opeens moet worden uitgeweken of gestopt.

Van 4 á 5 jaar gaan kinderen leren fietsen. Aanvankelijk slingeren ze daarbij erg, vooral bij achteromkijken en bij lage snelheden.

Tussen 5 en 10 jaar ontstaat het besef van gevaar.

Vanaf ± 6 jaar kennen kinderen de functie van een stoep, een zebrapad en een verkeerslicht (rood is gevaar en groen is veilig).

Tot 8 á 9 jaar kunnen kinderen gevaren niet zien aankomen.

Vanaf ± 10 jaar zijn de meest basale verkeersregels en verkeersborden bekend. Tot ± 10 jaar ontwikkelt het gezichtsveld en het vermogen om vanuit de ooghoeken te kunnen zien.

Tot ± 10 jaar overschatten kinderen de snelheid van voertuigen. Daardoor wachten ze ook op auto’s en (brom)fietsen die nog erg ver weg zijn.

Vanaf ± 11 jaar kunnen kinderen hun aandacht bewust richten op het verkeer.

Tot ± 11 jaar rennen kinderen nog wel eens spontaan de straat op. In het heetst van het spel vergeten ze de gevaren van de straat. Tot ± 11 jaar hebben kinderen moeite om de aandacht te richten op belangrijke zaken. Ze kunnen zich op slechts één ding tegelijk concentreren. Een vriendje aan de overkant van de straat krijgt bijvoorbeeld meer aandacht dan een naderende auto.

Tot ± 12 jaar kunnen kinderen situaties met meerder verkeersdeelnemers uit verschillende richtingen niet overzien (drukke kruispunten, rotondes). Tussen 10 en 14 jaar onderschatten kinderen (vooral jongens) de snelheid van voertuigen. Daardoor kunnen ze plotseling, vlak voor een naderende auto of (brom)fiets oversteken.

Tot ± 14 jaar neemt de fietsvaardigheid toe. Daarbij wordt tot het 10de jaar de grootste winst geboekt. Hoe vaker kinderen fietsen, hoe groter hun vaardigheid.

Tot ± 16 jaar leveren complexe verkeerssituaties problemen op voor kinderen. Tot ± 16 jaar neemt bij kinderen de snelheid van informatieverwerking toe. Kinderen hebben daardoor meer tijd nodig dan volwassenen om beslissingen te nemen.

 

Alle kinderen hebben grote problemen met de algemene voorrangsregels zoals:

bestuurders van rechts gaan voor en rechtdoor op dezelfde weg gaat voor. Hoe jonger het kind, hoe groter deze problemen.

Bron van het bovenstaande: Veilig Verkeer Nederland

 

 

De sportverenigingen

S.v. Diomedon,  V.v. Steenbergen,Badminton vereniging Steenbergen en TRAFO Steenbergen

 

Organiseren op vrijdag  28 december 2012 een gratis sport- en spelmiddag

voor alle kinderen van groep 3 t/m 8 van de gehele gemeente Steenbergen.

Dit evenement zal plaats vinden in Sporthal ’t Cromwiel aan de Krommeweg 1 te Steenbergen.

De sporten van de organiserende verenigingen zullen in een leuke spelvorm aan bod komen. Uiteraard zal ook dit jaar de springmat van de partij zijn.

Aanvang van het evenement zal zijn om 13.30 uur s’ middags.

De kinderen hoeven zich van te voren niet op te geven, maar kunnen zich gewoon melden op die dag in de sporthal tussen 13.15 uur en 13.30 uur.

Het zal omstreeks 16.00 uur zijn afgelopen.

Na afloop krijgt iedereen een aandenken aan de sport en speldag.

Wij rekenen weer op een massale opkomst, zodat de organiserende

verenigingen en deelnemers kunnen terugzien op een geslaagde vakantiedag.

 

De kinderen worden die middag verwacht in sportkleding en gymschoenen

(geen zwarte zolen a.u.b)

Nadere informatie over dit evenement is te verkrijgen bij :

 

Ad van der Ree                     TRAFO Steenbergen                        tel. 0167-566325

Jack van der Ree                  V.v.Steenbergen                               tel. 0167-567729

Gerda Tonissen                     S.v.Diomedon                                    tel. 0167-564486         

Patrick Oerlemans                Badminton ver.Steenbergen            tel. 0167-561783   

 

 

 

Nieuwsbrief Borneo

Fam.  Geilings,  november/december 2012

De reis

We vlogen met Singapore Airlines en dat is ons prima bevallen; goede service en lekker eten.  Toch prettig voor zo’n lange vlucht. De vlucht viel ons erg mee; natuurlijk voelt het erg vreemd om rond 15.00 uur Nederlandse tijd al te moeten gaan slapen; dit lukte dan ook niet helemaal….

Wij en de kids hebben ons vermaakt met games, films, muziek en ook het personeel  heeft de kids lekker verwend .  Joost kreeg opmerkelijk veel aaitjes over zijn blonde bol en de crew was vooral dol op hem. 

De kids  hebben bij de andere gate trouwens een half uur aan 1 stuk heen en weer gerend over de loopband; lol dat ze hadden en energie op zo’n moment (3 uur ’s nachts). Om precies 00.00 uur Nederlandse tijd werd ik, Marion, toegezongen want ik ben jarig vandaag.

Wel erg bijzonder om op Singapore door man, kinderen en Tineke toegezongen te worden. Jammer dat Amber een keer heeft overgegeven; tja, vermoeidheid en spanning komen toch ook kijken. Ze voelde zich niet zo lekker. We houden vandaag en morgen nog rust, voordat we doorreizen naar het project. Inmiddels zijn we half op de volgende dag en met Amber gaat het alweer geweldig!  Ze snoept weer verder waar ze gebleven was!!!

Ook op het vliegveld was er geen enkel probleem met die zgn. dataregeling gelukkig. We werden goed opgevangen en hebben de rest van de dag gerust, want feitelijk hebben we een nacht overgeslagen. We zitten nu in het huis in Kuching. Het is een groot huis en we hebben airco, wat erg fijn is met 29 graden! .  De mensen hier zijn relaxt; het zijn hartelijke, gezellige mensen en we voelen ons meteen op ons gemak. Alles hier is voor gezamenlijk gebruik dus ook de wasmachine en de koelkast. Vandaag gaan we ons visum regelen.

Na 9weken

Inmiddels zijn we al ruim 9 weken geleden vertrokken. Er is een hoop gebeurd in deze tijd. Het nieuwtje is ervan af en het “vakantiegevoel” is inmiddels wel voorbij. Maar hoe gaat het nu met ons?

De eerste weken waren best heftig, we moesten wennen aan een ander levensritme, een warm klimaat, hard werken, ander eten en nieuwe mensen. Maar we weten dat God ons heeft geroepen voor dit project. We weten echt nog steeds zeker dat Hij ons hier wilt hebben en daar doen we dan niks vanaf. Hij maakt geen fouten! We werken veel en weten dat onze hulp en steun hier gewaardeerd worden en voelen ons gesteund door Hem. Het is ook fijn dat we kunnen bouwen aan ons gezin zo eten we altijd samen met ons gezin, doen we ’s avonds spelletjes, hebben we familieavonden , kunnen we veel samen praten en bidden en werken we  aan onze geestelijke ontwikkeling en aan een stukje van Gods koninkrijk op aarde. De kinderen die hier leven zijn duidelijk heel anders dan de Europese kinderen. Je merkt dat de kinderen echt wel hun verleden hebben. Dat zie je aan hun manier van doen, maar ze zijn wel geïnteresseerd in ons gezin en spelen regelmatig met onze kinderen. Zij proberen wat Engels op ons uit en wij ons “Indonesisch” op hen. Vooral Joost en Amber storen zich er helemaal niet aan dat anderen hen niet begrijpen. Als iemand “Ja” zegt, vinden ze het wel goed. Onze kinderen en de kinderen op het project nemen het leven gewoon, zoals het komt en maken zich niet druk over de dag van morgen! We hebben ons inmiddels kunnen settelen hier. Nu we een ritme te pakken hebben in dagindeling, scholing en werkzaamheden, kunnen we wat meer gaan genieten

Inmiddels spreken we met een aantal kinderen in gebroken Indonesisch en Engels en we vragen af en toe voorzichtig hoe ze het hier vinden. Alle kinderen geven dan toch duidelijk aan dat ze liever hier zijn en veel gelukkiger dan eerst in de jungle. We hebben wat persoonlijke verhalen gehoord en die zijn niet zo fijn. Er is veel onrecht in de wereld.

Amber

Ik ging naar de tandarts. Want mijn melktanden kwamen er niet uit. Zij haalde de melktanden eruit. Het deed geen pijn. Nu heb ik een fietsenrek zegt ze. Ik moet even rust houden. Ik heb hier heel veel vriendjes. Joost en Merel ook. En de dokter was heel erg aardig want ik mocht op het laatst nog een sticker uitkiezen. We gingen ook lekker met mama wandelen.               Groetjes van Amber

Joost

   
Joost even een momentje op zichzelf met de Nintendo. Joost tijdens de Dayak-avond

Jongen of meisje, jong en oud; iedereen is dol op onze vrolijke, blonde, energieke, wilde en knuffelende kereltje

Merel

 

Merel heeft een mooi gedicht geschreven (met wat hulp) i.v.m. sinterklaas. Zo slaat ze dit feest nog net niet helemaal over…… zo leuk dat ze dat zo deed; daarna wilde ze hem gaan “rappen”; het resultaat staat op de site www.wegaanopreis.nl ; een aanrader!

 

Marion en Corné

 

   

 

De voorbije weken hebben Marion en Corné heel wat werkzaamheden verricht.

Marion heeft zich in de ochtend met name op de homescholing van Merel, Amber en Joost gericht, waarbij het ontbreken van een goed werkend internet wat vertraging opleverde voor met name Amber (Letter- en Woordflitsen). Ze heeft het nu wel weer redelijk goed opgepakt. De scholing van de kinderen gaat dus goed. ’s Middags heeft Marion werkzaamheden verricht rondom het TraningsCentrum. Ze heeft o.a. de kerstcadeaus ingepakt (voor ±500 kinderen), de kerstkaarten van de kinderen aan hun sponsors verzorgd en schoonmaak

werkzaamheden verricht, waarvan rattenkeutels ruimen het minst geliefde klusje was. Daarnaast geeft ze 2 avonden per week les aan 40 kinderen die nog niet naar school gaan, variërend in de leeftijd van 11 tot 20 jaar.

Corné heeft ook veel afwisselende klussen gehad. Hij is o.a. kozijnenmaker, regenwaterafvoerreparateur,

horrenmaker, sloper en loodgieter geweest, maar als hoofdwerk heeft hij, samen met Daniël (België), Andrew (Canada) en Shiloe, Fran en Bandi (Indonesische jongens), de constructie van de nieuwe basisschool geplaatst, waar hij nu het dakplaten aan het plaatsen is. Een enorme uitdaging, gezien de beperkte materialen, gereedschappen en taalbarrières. Met name zijn Belgisch is niet optimaal  ! Het zonnige weer hier, zorgt hierbij ook nog eens voor wat (heel veel) extra zweetdruppels en bijna verbrande vingers van de hete dakplaten.

 

 

Dagindeling kinderen ( van het project ):

  • Opstaan om uiterlijk 5 uur en klaarmaken voor het ochtendgebed wat om half 6 begint
  • De keuken ontbijtploeg horen we starten om half 4 ’s nachts!
  • Na het ontbijt: eigen spullen afwassen en drogen en opruimen
  • Vertrek scholen Nanga Pinoh: half 7; school start om 7.15 uur
  • Bed opmaken
  • Beddengoed en kleding zelf wassen
  • Strijken en opvouwen
  • Schoonmaken eigen kamer en sanitair
  • Klusjes: keukenhulp/ tuinieren/ workshop/ vuil verbranden/ schoonmaken/ bakkerij helpen/ bibliotheek bijhouden etc
  • Op dinsdag-/ donderdag- en zondagavond wordt iedereen verwacht voor de praise dienst

We/ze doen dit 6 dagen in de week; en de kinderen vinden het dan ook fijn om ’s middags te luieren na al dat werk. Op zondagochtend gaan we naar de kerkdienst en na 11 uur zijn we vrij….. de hele middag.

De kinderen zijn vooral blij met eten, goede scholing en de liefde die ze hier ervaren. Door ook over God te horen spreken en Jezus in hun hart toe te laten, valt er vaak een stuk duisternis van hen af. En vind er genezing in hun ziel plaats. En weet je dat Indonesiërs prachtig kunnen zingen? Wat klinkt dat goed; zowel jongens als meisjes hebben prachtige stemmen en we vinden het heerlijk om naar ze te luisteren en, indien mogelijk, wat mee te balken….

De afgelopen dagen in Kuching

Binnen 60 dagen na het kruisen van de Maleis-Indonesische grens (bij Entikong) moeten onze Visa verlengd worden. De meesten gaan dan voor een periode (vakantie?) van een week naar Kuching. We zagen er erg naar uit: lekker vlees en Mc Donalds eten, ontspannen, kies laten vullen en nog even je Visa regelen. Op 6 december vertrokken we, na onze wilde avonturen met de bus van de heenreis, met een taxi naar Kuching. Ideaal, vooral als je onderweg even moet stoppen voor een sanitair bezoek of na 15 minuten voor een overgevinkje J. De chauffeur reed goed, maar de weg liet niet plaats voor Merels maaginhoud! Na een reispilletje (Merel, Amber, Joost en Marion) gaat de trip verder. Op onze reis hebben we Jan Willem en Marlinde (ministry New Hope) aangedaan. We hebben hen, en hun 3 kinderen, in NL en in Indonesië al enkele malen ontmoet. Zij leiden deze ministry sinds enkele maanden. Na een kort bezoek en een lunch gaat onze reis verder. Zonder al te veel problemen komen we om 19:00 uur in Kuching aan, waar Tineke en Liesje ons op wachten. Ze hebben onze bedden al opgemaakt, maar voordat we gaan slapen, gaan we eerst nog met ze (en met Matt) vlees eten bij Porkies steakhouse. Op vrijdag gaan we naar het Indonesische Consulaat, om de Visa te regelen. Lekker in een warme lange broek gaan we er naar toe en horen dat we ’s middags de paspoorten op kunnen komen halen. Helaas echter, i.v.m. een printerprobleem, moeten we op maandag terugkomen. De rest van de dag gaan we winkelen en eten. We hebben een hoop spullen gekocht van het sponsorgeld, hierover lees je (binnenkort) meer op onze website. De dagen erna zijn we wat daagjes weg geweest. Op zaterdag hebben we het Bako National Park bezocht, waar je met een bootje naartoe gebracht wordt. Onder leiding van een gids hebben we een heleboel wildlife gespot en veel geleerd over de planten en bomen van het oerwoud. Een erg interessante, spannende en indrukwekkende belevenis. Foto’s (en binnenkort film) zijn te zien op de website. Hier vind je ook meer over de krokodillenfarm en het dagje zwembad die we de dagen erna hebben bezocht. Al met al een fijne, leuke en relaxte week in Kuching gehad, zodat we klaar zijn voor de komende 60 dagen in Living Waters Village.

   

Overdenking

 

 

Dat de komende feestdagen in het teken mogen staan van vrede, verbondenheid, liefde en verdraagzaamheid. Laat ons allemaal stilstaan bij de reden waarom we Kerstmis mogen vieren, de geboorte van onze redder, Jezus Christus.

Gebeds- en dankpunten

We willen jullie vragen om voor ons te bidden, voor het werk dat we hier in Gods koninkrijk mogen verrichten en dat we onze getuigenis met velen mogen delen.

Bidden jullie mee om:

 Gezondheid en wijsheid voor ons gezin

 Genezing voor Aimée, Anna-Lynn, Mark Booth, Mark Little, Ursula de Blok en Corinne van Steen

 Alle kinderen, leiders en vrijwilligers in Living Waters Village in Borneo

 God ons mag leiden door de Heilige Geest

 Dat het team elkaar positief kan bemoedigen

 Dat we ons op God gericht mogen houden

 De ontstane vriendschappen

 

Wij danken voor:

 De geboorte van ons gezonde nichtje Evy van Steen

 Onze gezondheid en vreugde in ons werk.

Website

Alle volledige verhalen, de foto’s en film, Merels dagboek en meer kunnen jullie terugvinden op onze website www.wegaanopreis.nl Ben je nog niet geregistreerd voor onze website, doe dit dan via de onderstaande link http://www.wegaanopreis.nl/registratie-2

 

Natuurlijk vinden wij en de kinderen het fijn om reacties te krijgen op onze verhalen of deze nieuwsbrief. Dat kan via de website of via email op reactie@wegaanopreis.nl We lezen alle e-mails en zijn er erg blij mee, maar i.v.m. de drukke werkzaamheden en volgeplande agenda, kunnen we helaas niet altijd persoonlijk terug reageren. Bedankt voor jullie begrip hiervoor!

 

Want Ik weet welke plannen Ik voor u heb, zegt de Here. Met deze plannen heb Ik voor u het goede op het oog en niet het kwade. Ik wil u weer een toekomst en nieuwe hoop geven. Als u tot Mij bidt, zal Ik luisteren. U zult Mij vinden, als u Mij zoekt en het oprecht van Mij verwacht.

Jeremia 29:11-13

 

Gezocht Muziekanten/Flierefluiters

 

Vorig jaar hebben we voor het eerst onze eigen Gummarus dweilband opgericht, dat beviel zo goed dat het naar meer smaakt.

Wij zijn dus weer opzoek naar enthousiaste muzikanten die mee willen doen in onze dweilband.

 

Net als vorig jaar zullen we de liedjes kiezen uit het repertoire van de Flierefluiters, misschien dit keer iets meer dan 3.

Het zou ook kunnen zijn dat we ipv alles te lopen, telkens op een andere plaats gaan staan en dan de hele stoet voorbij laten komen zodat iedereen van de muziek kan genieten.

 

Dus hebben jullie zin om in je eigen Gummarus dweilband te zitten laat het me dan weten.

Enthousiaste ouders zijn natuurlijk ook van harte welkom.

Lever onderstaand formulier zo snel mogelijk in bij meneer Iwan of mail je gegevens naar barbara@subocean.nl.

 

Naam: ………………………………………………………………….

 

Speelt instrument:………………………………………………………..

 

Zit in groep:………………………………………………………………….

 

Emailadres:………………………………………………………………….

 

 

Carnaval 2013           Daor gaon we meej in zeej!

Het is alweer zover, carnaval staat voor de deur of is voor velen zelfs al begonnen. Op school zijn we in ieder geval al volop bezig met de voorbereidingen voor de komende carnaval. Ook deze keer zal het weer een leutig feest gaan worden.

 

De leerlingen moeten op vrijdag 8 februari 2013 om 13.00 uur op school aanwezig zijn, zodat we op tijd kunnen beginnen om met de gehele school in een optocht door de wijk te gaan. Als we weer terug op school zijn zal de prins en zijn gevolg ook aanwezig zijn. Zij kijken naar het laatste deel van de optocht en verzorgen de prijsuitreiking. Uiteraard zullen we nog met z’n allen dweilen op het plein of in de gymzaal (bij slecht weer).

Het is dan uiteraard leuk dat de leerlingen verkleed zijn en iets gemaakt hebben betreffende het motto Daor gaon we meej in zeej! In de groepen 1 t/m 4 wordt er klassikaal wat gemaakt. In de groepen 5 t/m 8 willen we graag dat de leerlingen zelf het initiatief nemen om iets te maken. Ze mogen natuurlijk altijd geholpen worden hierbij. De leerlingen kunnen zich inschrijven als enkeling, paar of kleine groep. Echter blijven alle leerlingen bij hun eigen (parallel)groep! Hier kunnen de leerlingen ook prijzen mee winnen zoals bij een echte optocht ook het geval is. De leerlingen moeten zich dan wel inschrijven voor de optocht. Dit kan tot een week voor de optocht, 1 februari dus. Bij te late opgave kan er niet voor prijzen meegedaan worden! Lever het inschrijfformulier volledig ingevuld in bij meneer Iwan (groep 4a), iwan.van.eekelen@lpsnet.nl.

De gemaakte creaties moeten ’s ochtends al meegenomen worden naar school, voorzien van het nummer. Deze worden opgesteld op het plein waar normaal de fietsen staan. De jury kan zo al een keer kijken naar wat en hoe de creaties gemaakt zijn.

 

Om ongeveer 13.00 uur stellen we de optocht op het schoolplein op. Tijdens deze optocht mag er geen eten, drinken, confetti en spuitbussen meegenomen worden!

De route is als volgt: Magnoliastraat, Azaleastraat, Anjerstraat, Amaryllisstraat, Magnoliastraat, Lijsterbesstraat, Acacialaan, Zilverdenstraat, Azaleastraat, Magnoliastraat.

Het zou erg leuk zijn als er veel publiek langs de route zou staan en dat de huizen langs de route leuk versierd zouden zijn.

Na afloop van de optocht is er een prijsuitreiking op het schoolplein. Hierna gaan de leerlingen van groep 1 t/m 4 even terug naar de groep en groep 5 t/m 8 kunnen naar huis.

 

Op deze vrijdag mogen de kleuters de hele dag verkleed naar school toe komen. De groepen 3 t/m 8 alleen ’s middags.

 

Als het aan ons ligt wordt het een hele leutige middag met goed weer.

Voor eventuele vragen kunt u terecht bij de werkgroep. Deze bestaat uit juffrouw Ingrid, juffrouw Rosalinda en meneer Iwan.

 

Leutige groeten namens de werkgroep.

 

Inschrijfformulier optocht Gummarusschool 8 februari 2013

 

INLEVEREN VOOR 1 FEBRUARI 2013!

 

Naam/namen:               ……………………………………………………

 

……………………………………………………

 

……………………………………………………

 

……………………………………………………

 

Groep:                         ……………………………………………………

 

Groepsleerkracht:        ……………………………………………………

 

Doet/doen mee als:

 

O enkeling

 

O paar

 

O kleine groep

 

Mijn/ons motto is: ……………………………………………………