Kanjer in groep 4a

In groep 4 werken we met “Max en de klas”. Dit is een onderdeel van het Kanjerprogramma dat zich richt op de ontwikkeling van sociale vaardigheden bij kinderen.

De verhalen klinken de meeste kinderen niet onbekend in de oren, al zullen lang niet alle situaties die zij herkennen, zich afspelen binnen de schoolse context. Daarnaast zijn kinderen op deze leeftijd geboren filosofen. De verhalen en opdrachten zijn dan ook daarop afgestemd. Deze verhalen worden voorgelezen uit een knieboek: Max en de klas. Het verhaal gaat over Max, dezelfde jongen waarvan de kinderen in groep ½ en 3 al hebben gehoord. Max heeft oranje haar met strepen. Zo lijkt hij op een tijger. Dat wil Max graag. Hij wil niet gek doen, bang of raar. Hij wil in de klas graag de witte pet op. Dat willen wij ook allemaal graag. Max zit op school en denkt over heel veel dingen na. Ook heeft Max een rijke fantasie. Zijn gedachten gaan af en toe met hem op de loop.

De verhalen hebben een meer filosofische inslag. Na elk hoofdstuk zijn er werkbladen voor de kinderen of volgt er een gesprek naar aanleiding van de gedachten en fantasieën van Max. De kanjerregels worden in elke kring herhaald.

Als eerste hebben we in de kanjerkring gepraat met elkaar. We hebben geleerd dat we elkaar aan moeten kijken als je met elkaar praat. En we hebben antwoord gegeven in hele mooie zinnen. Daarna hebben we het over piekeren gehad. Als je piekert, dan denk je over alles té veel na. Dan maak je je zorgen en weet je niet meer wat je moet doen. Als tip hebben we: pieker niet alleen, maar praat met iemand die je vertrouwt. Dat helpt echt! Max ging mijmeren. Weet je wat dat is? Je denkt na over van alles en nog wat. Als je mijmert dan ben je aan het dromen en aan het fantaseren. Dan doe je als een echte filosoof. Dat is iemand die het leuk vindt om over van alles en nog wat na te denken. We konden zelfs nieuwe woorden bedenken, zoals ‘koepaard’ ( dat is een dier dat lijkt op een koe, maar doet als een paard) Leuk hè? Als je mijmert denk je soms zomaar aan iets anders. We gaan verder met het verhaal van Max in de klas. En we leren vast nog veel meer van Max.

Ook doen we regelmatig Kanjeroefeningen. Deze hebben altijd te maken met samenwerken en elkaar vertrouwen. Op de foto’s zijn enkele oefeningen te zien. Bijvoorbeeld rondlopen door de groep met de voorhoofden tegen elkaar en elkaar optillen.

Kanjer groep 4a 03-2013

Groetjes van de kanjers van groep 4a